VISITOR CENTRE

Client: Nunavik Parks

Kuururjuaq Nunavik, QC.

 2010

 360 m2 / 3 875 ft2

2013 : PRIX TOURISME QUÉBÉCOIS

Bronze Award

 

2011 : THE REAL ESTATE AWARDS OF EXCELLENCE

 Finalist

KUURURJUAQ NATIONAL PARK

 

Serving as a welcome point for visitors arriving in Kuururjuaq National Park in the far north of Quebec, this pavilion is custom designed to respond to very specific needs. It blends administrative areas with welcome and exposition spaces, while remaining in harmony with the spirit of the natural site. 

 

From within the structure, unobstructed views of the surrounding scenery are framed and showcased, offering moments of contemplation and appreciation of the beauty and natural poetry of the site. The pavilion focuses on the heritage of the community and the unique characteristics of the northern landscape. 

 

 

The building itself is also testimony to the respect the Nunavimmiuts hold for the environment, with the integration of bioclimatic principles in its design. It's aim is to preserve the delicate equilibrium of the territory and to take advantage of the strong forces of nature that reign over this rigorous climate. Natural ventilation, an optimal solar orientation, and the choice of renewable materials are all efforts employed to ensure a balance between environment and inhabitants.