ALLEZ-UP

ROCK CLIMBING GYM

2016 :

AMERICAN ARCHITECTURE PRIZE

Silver Prize in Architectural Design

 

2015 : PRIX D'EXCELLENCE

EN ARCHITECTURE, OAQ

Finalist, Category:

Conversion and Reuse

 

2015 : AERMQ

Winner, Category: Metal Siding

 

2014 : ASIA PACIFIC INTERIOR 

DESIGN AWARDS (Shanghai)

Gold Award

 

2014 :  WAN AWARDS

Longlist Finalist,

Category: Adaptive Reuse

 

2014 :

MONTREAL ARCHITECTURAL

HERITAGE OPERATION

Architectural Integration Award

 

2013 : THE REAL ESTATE

AWARDS OF EXCELLENCE

Jury's favorite,

Category: Commercial

 

2013 : GRANDS PRIX DU DESIGN

 Project of the Year Award

 

2013 : GRANDS PRIX DU DESIGN 

Training Centre Award

 

2013 : GRANDS PRIX DU DESIGN 

Color Award

 

 

 

Client: Richer-de la Plante Family

2013

Montreal, QC. Canada

1 220 m2 / 13 130 ft2

 

 

Located in the silos of the old Redpath sugar refinery overlooking the Lachine Canal, the rock climbing gym Allez-Up is at the heart of the revitalization project for Montreal's Southwest Borough.

 

Inclined, vertical or overhanging, the climbing wall is the central element of the project. Its surfaces are broken up by massive windows that allow natural light to penetrate the building revealing the interior climbing surfaces - the colourful heart of a metal carapace. 

Some challenges that this project faced included addressing the presence of contaminated soil, upgrading dilapidated, abandoned structures and adapting them to serve new functions while always complying with patrimonial criteria.

 

An important element in the design of this facility was the comfort of its patrons. To ensure this, principles of natural ventilation were implemented as well as an air filtration system and a thermal mass heating system in order to minimize the accumulation of heat at the top of the climbing walls.