EXPANSION & RENOVATION

Client:

Collège Notre-Dame-de-Lourdes

Longueuil, QC. Canada

 2003-2010  (en phases)

 7 784 m2 / 83 786 ft2

2012 : FACTEUR D _MISSION DESIGN Finalist,  Category: Architecture

 

2006 : OUTSIDE THE BOX AWARDS

 Architectural Innovative Design

 

2004 : CISC QUEBEC STEEL DESIGN AWARDS OF EXCELLENCE

Honorable Mention,

Category: Institutional Projects

In honour of its fiftieth birthday, the Notre-Dame-de-Lourdes College decided to redefine the identity of the school by renovating and expanding its spaces. As part of a comprehensive overall reorganization project, which included the addition of two new pavilions, the classrooms and administrative areas were refurbished allowing for optimal use of the educational institution.

 

It was a question of relocating and streamlining the building's functions by clever interventions and also by designing spaces adapted to the reality of today's youth. 

As much inside as outside, the spaces were redesigned in order to better meet the wishes and needs of the school. 

 

A key challenge was to carry out this project over a long period of time without disrupting the school's academic progress. The planning of a work schedule and a program for repair, replacement and expansion completed in phases allowed for normal school activities to continue without disruption. 

In collaboration with

Jean-Gilles Lemieux Architect

NDL COLLEGE