NDL COLLEGE EXTENSION AND TRANSFORMATION

Client: Collège NDL

Longueuil, QC. Canada

2004

 2 553 m2 / 27 480 ft2

2012 : FACTEUR D _MISSION DESIGN Finalist,  Category: Architecture

 

2006 : OUTSIDE THE BOX AWARDS

 Architectural Innovative Design

 

2004 : CISC QUEBEC STEEL DESIGN AWARDS OF EXCELLENCE

Honorable Mention,

Category: Institutional Projects

Faced with run-down and outdated sporting facilities, the Notre-Dame-de-Lourdes College was in dire need of an upgrade. The addition of a new sports pavilion consisted of, in its first phase, a series of interventions aimed at upgrading the facilities and redefining the public identity of the College.

 

The new building that houses the gymnasium was designed to stimulate the students in their sporting activities with large windows that allowed abundant natural light to penetrate while providing a view of the adjacent woods. 

At one end, an immense angular wooden platform leans up against the building to create a climbing wall. Two new multipurpose rooms were also added, one for dance and the other for weight training, both of which are now part of the school's program.  

 

Materials were selected that would create natural finishes, such as wood for siding, on both interior and exterior surfaces. Many materials were also salvaged or recycled during the initial demolition (ex. bricks, insulation, gravel, doors, windows, etc.). 

In collaboration with

Jean-Gilles Lemieux Architect

NDL GYMNASIUM