POINTE-VALAINE

Client : City of Otterburn Park

Otterburn Park, QC. Canada

 2007

808 m2 / 8 697 ft2

2010 : PCI DESIGN AWARDS

Award of Excellence

 

2009 : CANADIAN GREEN

BUILDING AWARD

Award of Excellence

 

2008 : CISC QUEBEC STEEL DESIGN AWARDS OF EXCELLENCE

  Laureate, Category: Green Building

 

2008 :CONTECH'S INNOVATION AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT AWARDS

Laureate, Category: Innovative Practice

 

 

COMMUNITY AND CULTURAL CENTRE

Overlooking the Richelieu River, this project is designed to create a space that promotes exchanges around both sporting and cultural activities. The fundamental concept was to connect the pavilion to the site's landscape as well as integrating it into the surrounding community. The design approach drew inspiration from the site's heritage, which was previously the location of the oldest canoe club in Quebec.

 

The slope of the roof and the veranda evoke the traditional image of canoe clubs, while the integration of light animates the interior spaces that look out onto a spectacular view of the river. 

The spaces are smoothly linked by a series of levels and ramps, encouraging integration of the building with the surrounding landscape.

 

This LEED GOLD certified project presents a match of contemporary architecture with a commemorative element that, when combined with bioclimatic concepts, efficient and respectful ecological principles and the choice of noble and recycled materials,  stands as an innovative, efficient and sustainable building.