ROYAL VICTORIA

HOSPITAL

Client: Royal Victoria Hospital

Montreal, QC. Canada

1994

1 776 m2 / 19 125 ft2

RESTORATION AND DESIGN OF THE EPIDEMIOLOGY CLINIC

The Royal Victoria Hospital relocated its epidemiology clinic to the Ross Pavilion. A floor in this pavilion previously designed to provide accommodation for wealthy patients was converted into a series of research offices that covers a total area of 763 m2 and can accommodate up to 40 researchers.

 

The redesign of this space required specific knowledge of construction procedures in a hospital setting as well as an approach that would showcase the unique architecture of this renowned heritage building.

All electric and telephonic infrastructures were rationalized in a cable-tray system integrated into conduits specially adapted to the space. The cork floor with a terrazzo border was given special attention and restored if it were hardwood floor covering. The refurbished floor has soundproofing qualities, is easy to maintain, and is strikingly beautiful.